Feriebyen Alcudia på Mallorca

Alcúdias historie

Alcúdia er en by med to forskellige identiteter, dannet af to epoker i dens fortid. Den nuværende by bærer tydeligt præg af at være opført i middelalderen, bl.a. med flotte bymure fra denne tid.

Men nedenunder Alcúdia skjuler sig resterne af en forudgående epoke. Byen er nemlig bogstaveligt talt opført på ruinerne af den dengang romerske by Pollentia, og sporene herfra kigger frem hist og pist. Romerne erobrede Mallorca i 123 f.Kr., og grundlagde kort derefter Pollentia og hovedstaden Palma, som dengang begge var centrale byer. Efter Roms fald blev Pollentia angrebet af pirater og den østgermanske vandalstamme gentagende gange, før maurerne i det 8. århundrede indledte 200 års angreb på øen. I 902 blev Balearerne annekteret af Córdobaemiratet.

Alcúdias navn stammer fra al-kudja, som er arabisk for ”på bakken” – en reference til en maurisk gård, som blev bygget meget tæt på hvor Pollentia havde ligget. I 1229 blev maurerne angrebet af Jakob 1. af Aragonien, som besatte området og annekterede Mallorca under sit kongerige. I 1298 købte Jakob 2. gården kaldet Alcúdia, og grundlagde byen af samme navn.

Alcúdia i dag

I dag har Alcúdia omkring 19.700 indbyggere. Byen ligger på Mallorcas nordlige kyst, på en lille halvø mellem Alcúdia-bugten og Pollensa-bugten. Indenfor de middelalderlige bymure venter en labyrint af charmerende små gader med talrige caféer, hyggelige restauranter og barer. Hver søndag og tirsdag har byen et populært marked med tøj, frugt og diverse småting. 

Et par kilometer fra Alcúdia ligger kystbyen Puerto Alcúdia, som bl.a. har en 3.5 km lang og meget bred sandstrand, som er lavvandet og perfekt til børn. Over stranden ligger hotellerne tæt langs Alcúdia-bugten, og overalt er der kort afstand til havet.

Oplevelser og seværdigheder i Alcúdia

Selvom det er en forholdsvis lille by, er der stadig mange ting at give sig til. Alcúdia er en historisk by med mange spændende seværdigheder og oplevelser. Du kan bl.a. opleve:

 • Træd op på muren der omringer byen, og følg den næsten hele vejen rundt – det er gratis, og der er en fantastisk udsigt derfra.
 • Markedet i Alcúdia – Hver søndag og tirsdag er der markedsdag, hvor man har mulighed for bl.a. at købe lokale råvarer, tøj, håndværk og nips.
 • Masser af butikker og restauranter på Alcúdias hovedgade, Carrer Major.
 • Avenida Pedro Mas y Reus – også kaldet Dollargaden på dansk – er Alcúdias travleste sted, og der er noget for alle. Her er masser af barer med livemusik, karaoke og quizaftener, hvor der serveres europæiske øl og ofte vises fodbold på skærmene. Om du er på ferie med familien, med kæresten eller med en gruppe venner, er der helt klart underholdning at finde til alle aldre – der er også børnevenlige steder.
 • La Ciudad Romana de Pollentia - her kan du opleve den bedst bevarede middelalderby. Teateret (Teatre romà de Pollentia), bymidten (Forum) og boligområdet (La Portella) er de tre områder, der umiddelbart er offentligt tilgængelige, idet der stadig bliver ekskaveret i området. Slut rundturen i ruinerne af med et besøg hos Museum Monogràfic de Pollèntia, hvor du blandt andet kan se udstillinger af objekter fundet i udgravningerne.
 • Església de Sant Jaume d'Alcúdia (Sankt Jakobs kirke) – Smuk romersk-katolsk kirke, som man kan komme ind at se. Det har også et lille museum, hvor man kan se religiøs kunst.
 • Plaza de Toros - en tyrefægterarena fra det 19. århundrede. Den bliver ikke længere brugt til dette, men d. 25. juli (under Festes de Sant Jaume) og d. 15. august (som er en national helligdag, kaldet Mare de Déu d’Agost) bliver der hvert år holdt en simuleret tyrefægtning, så man har mulighed for at opleve dramaet og kulturen, dog uden blodsudgydelserne.
 • Museo Sa Bassa Blanca – Museum med udstillinger, skulpturpark, rosenhave og observatorium.
 • Hvert tredje år fejres Triennial of Sant Crist, en religiøs begivenhed, hvor befolkningen barfodet og i stilhed langsomt går igennem byen i flere timer. Denne tradition kan dateres helt tilbage til 1507.
 • Hidropark – Mallorcas tredjestørste vandland, som mest henvender sig til familier med små og mellemstore børn. Der er flere forskellige vandrutsjebaner, hoppeborge, legepladser, trampoliner og restauranter, samt mulighed for paintball og golf. Den ligger i Puerto Alcúdia.
 • S'Albufera Naturpark – Smukt og fredet naturreservat med et rigt dyreliv, især i form af fugle, fisk og mosedyr. Der er også vandre- og cykelruter. Den ligger lidt udenfor Puerto Alcúdia.
 • I nordlig og vestlig retning fra Puerto Alcúdia kan man finde bugter med mulighed for solbadning, strandvolleyball, strandrugby, svømning og snorkling. Der er også masser af muligheder for vandsport, f.eks. vind- og kitesurfing, stå på jet-ski, wake- og paddleboarding, bådture og ro i kajak.

To gange om året afholdes der desuden Ironman triatlon.

Strandene i Alcúdia

Playa de Alcúdia

 • Playa de Alcúdia er den største strand af alle ved de baleariske øer, takket være dens ca. 3.5 kilometer lange sandstrand.

Der er en bred vifte af faciliteter, lige fra strandbarer og restauranter til vandsport.

Stranden kan opdeles i to sektioner.

Den første halvdel, fra Puerto Alcúdia til Ciudad Blanca, er hvor de fleste faciliteter og tjenester er placeret. Længere oppe i Alcúdia-bugten, når du går mod Playa de Muro, er det lettere at finde mere stille steder.

Playa des Coll Baix

 • Der er mulighed for at tage til Coll Baix med en båd fra Puerto Alcúdia. Man sejler i et par timer langs kysten, og på båden kan man se under vandet gennem en glasrude i bådens bund – en helt fantastisk og smuk oplevelse.

Båden stopper ved Coll Baix, hvor man kan bade fra båden.

Playa de Aucanada

 • Lille, fantastisk og smuk strand med en skøn udsigt. Samtidig er stranden børnevenlig. Hyggelig strandbar og lækker mad – bestemt et besøg værd, og noget for hele familien.

Playa de Sant Joan

 • Meget smuk strand, der ligger i landlige omgivelser. Stranden er meget besøgt. Man skal dog være opmærksom på at komme tidligt, hvis man gerne vil have en god plads.

Stranden er helt sikkert et besøg værd, med denne utrolige udsigt, som får det til at ligne Caribien

Playa de Mal Pas

 • Stranden ligger ca. 2-3 kilometer nordøst for Puerto Alcúdia.

Playa de Mal Pas er en vidunderlig lille strand, og er lidt under 100 m lang og 60-80 m bred. Sandet er finkornet og vandet er helt utroligt smukt og klart.

Udsigten til Formentor-halvøen er fantastisk, og det samme er omgivelserne omkring stranden. I vandet er der lave klipper på begge sider. Stranden er godt besøgt, men sjældent overfyldt.