Info om byen Palma de Mallorca

Enhver ny tilrejsende burde ankomme til Palma fra søsiden. Den stille brise man mærker under indsejlingen i Palma-bugten, er blandet med historiens vingesus og kærtegner ens kind som en blid velkomst. Havnen og dens nærområde har i århundreder været det centrale omdrejningspunkt for øens handel med omverdenen, byens økonomi, kultur og identitet.

Et kig på Palmas havnefront fra søsiden er derfor ikke alene et kig på nutidens Palma, men i høj grad et kig direkte tilbage til tidligere tiders storhed, nederlag og genrejsninger. I denne havn har utallige skibe igennem historien lagt til: fønikere, kartagere, romere og catalanere.

Nogle for at handle, andre for at erobre og besætte – og ikke mindst de endeløse flåder af piratskibe, primært fra Nordafrikas kyster, som ”blot” plyndrede og hurtigt lagde fra kaj igen. På mange måder har Mallorca altid være ”øen i midten” af den vestlige del af Middelhavet. Palma har i århundreder været øens hovedby.

Den unge konges katedral Blandt Mallorcas seværdigheder

Uimodståeligt trækker domkirken den første opmærksomhed til sig, med dens eventyrlige, gotiske arkitektur, og suverænt flotte placering. Måske en af verdens flottest beliggende kirker, åbenlyst skabt til at blive beundret fra søsiden. La Seu er dens navn, og de massive naturstensspir, stræbepiller og 35 blyindfattede ruder, fortæller en stum historie om hvordan en blot 20-årig konge af Catalonien og Aragonien, lovede Jomfru Maria en katedral hvis hun ville få en storm til at lægge sig, så kongens invasionsflåde kunne nå sikkert frem til Mallorca.

Det var i år 1229. Stormen lagde sig, kongen (Jaume I) erobrede Mallorca og igangsatte straks opførelsen af katedralen, som skulle vise sig at vare næsten 400 år. Hvem gider så tale om moderne byggeskandaler, med tidsplaner der skrider og budgetter der eksploderer?

Slottet med den gode udsigt

Højt på bjergtinden hviler det mægtige og cirkelrunde slot Bellver, hvis navn afslører, at herfra er Palmas flotteste udsigt. I dag kan vi nyde udsigten fra slottets flade tag uden bekymringer, men i begyndelsen af 1300-tallet, da kong Jaume II (søn af Jaume I) opførte borgen, var det ikke primært for at nyde synet ud over skråningernes pinjetræer og solens spil i bugtens vandoverflade. Castell de Bellver var et strategisk byggeri, beregnet til at indgå i forsvaret mod nye invasioner.

Mallorcas kosmopolitiske hovedstad

Indsejlingen til Palma er ikke alene rig på gamle bygninger og historiske tilbageblik, også nutiden trænger sig naturligvis på. Turismen har selvsagt sat sit tydelige præg på byen, blandt andet med mere moderne arkitektur, men som det historiske tilbageblik antyder, er Palma andet og mere end hoteller og badebolde.

Den internationale atmosfære ligger dybt i Palmas sjæl, og byen er i dag en moderne, kosmopolitisk metropol – hovedstad i den selvstyrende Balear-region. Byen sitrer af aktivitet på den afslappede facon. Kulturen har igennem de seneste 20 år oplevet en renæssance. Nye gallerier, restauranter og caféer skyder op hele tiden, og byen og dens beboere formår at bevare integriteten i den svære balance mellem fortid, nutid og fremtid – mellem kulturby, forretningsby og turistmagnet.

Turist i Palma

Palma er med sine cirka 340.000 fastboende indbyggere – og et betragteligt antal turister, året rundt - en by der aldrig sover. Her syder af liv døgnet rundt. Udbudet af butikker, caféer og restauranter er enormt og tiltaler selv den mest kræsne storbyturist. Palma opleves bedst ved at vandre igennem byen, eller tage en af de røde turistbusser. I Palma ligger gammelt og nyt side om side.

Det ene øjeblik går du igennem snoede, middelalderlige stræder, hvor håndværkere holder til, og i næste øjeblik sidder du på en smart restaurant og nyder middelhavskøkkenet når det er bedst.

Nattelivet i hovedstaden er også et kapitel for sig, Palma er byen hvor det sker hele døgnet rundt.

Shopping i Palma de Mallorca

Shopping og museer i Palma de Mallorca er primært koncentreret omkring den gamle del af byen, ”Casco Antiguo”, hvor indkøbsmulighederne er mange. Her findes krydderiboder, skobutikker, modeforretninger og meget andet. Fra småbutikkerne på Via Sindicato og Jaime II er der ikke langt til den elegante butiksgade Jaime III eller til Avenida d'Alexandre Rosello og det enorme varehus El Corte Inglès. Eller hvorfor ikke bare nyde en espresso på en af byens mange caféer, mens du kigger på folkelivet. Der er mange muligheder for at shoppe igennem i Palma.

Palma-bugten

Den smukke Palmabugt strækker sig ca. 25 km på begge sider af byen. De fleste hoteller ligger i området ved den fire kilometer lange, blomster- og palmebeplantede strandpromenade Paseo Maritimo - "Middelhavets balkon". Her ligger også mange restauranter og barer, og store dele af byens natteliv foregår her. På sin vej passerer boulevarden fire havne: fiskerihavnen, militærhavnen, lystbådehavnen og den internationale havn. I udkanten af Palma ligger Miró-museet, hvor du kan besøge kunstnerens hjem og atelier. Tæt på ligger det nye, imponerende Palma Aquarium.

Strand i Palma de Mallorca

Palma er ikke kendt som en badeby, men der findes faktisk en strand, nemlig Can Pere Antoni, som ligger i den østlige ende af byen. Stranden er en 735 m. lang hvid sandstrand, som ligger i et roligt og behageligt ferieområde. Can Pere Antoni regnes som den bedste strand i Palmabugten. Stranden har EU’s blå flag som er en garanti for renhed og kvalitet. Området omkring stranden kan tilbyde en lang række faciliteter både til vands og på land, eksempelvis vandski, vindsurfing, tennis, squash, minigolf, gokart og meget mere.For kendere af Palma kan det ikke undre, at byen flere gange har modtaget ærefulde udnævnelser.

For eksempel har den spanske avis El Pais kåret Palma som byen med den bedste livskvalitet i Spanien. Har man været i andre af Spaniens skønne byer siger den kåring ikke så lidt. Internationale magasiner har desuden flere gange kåret Palma til Europas mest trendy by.

Byen Palmas historie er årtusinder gammel. Dens sjæl er præget af århundredernes vandring igennem den. Nutiden er en elegant, kaleidoskopisk mosaik af kultur, historie, atmosfære og oplevelser.

 

Se flere ferieboliger på Mallorca.